Mälarstaden & Gurkstaden

Sevärdheter värda att besöka i Västerås

Sevärdheter värda att besöka i Västerås

Ett besök i Västerås kommer inte att göra dig besviken, här finns möjligheter för förväntningar i alla åldrar och personligheter att bli tillfredsställda. Vill du besöka en skattkammare, bada i ett äventyrsbad, promenera i ett levande kulturarvsområde eller besöka fornlämningar så har du kommit helt rätt. Och glöm inte att studsa i Trampolinparken heller. I Västerås ligger en mängd sevärdheter centralt i staden medan några ligger på bekvämt avstånd utanför. Det är därför lätt att ta sig runt i Västerås och kunna ta del av det fina utbud som ges.

Aktiviteterna kan ha olika öppettider så för att vara säker undersöka på de respektive aktiviteternas hemsida vad som gäller för öppettider och inträden. Du hittar länkar till de aktiviteter vi nämner här nedanför. Missa inte att upptäcka alla sevärdheter som Västerås erbjuder.

Historiska upplevelser

Anundshög är en historisk upplevelse över det vanliga, då området var ett maktcentra under medeltiden så kan du hitta en gravsättning som är Sveriges störst och är ca 65 m i diameter. I området finns idag flera olika fornlämningar och du också pausa i det trevliga Cafét.

Runa i Anundshög

Vacker runa i Anundshög.

Du bör inte missa ett besök i Västerås Domkyrka när du besöker Västerås. Den nygotiska katedralen med delar från 1200-talet är en riktig höjdpunkt. Du hittar här till exempel Erik XIV´s kungagrav och en mängd av andra spännande och vackra utsmyckningar.

Vill du uppleva levande kulturhistoria så ska du besöka Vallby friluftsmuseum som började anläggas redan 1921. Här får du klappa djur och titta på vackra historiska byggnader och miljöer som hålls levande och intakta. Ett perfekt äventyr för till exempel barnfamiljen.

Lek hopp och bad

För den som vill bada och leka så behöver den inte gå besviken efter ett besök i Västerås. Du hittar bland annat ett stort äventyrsbad i centrala Västerås som heter Kokpunkten Waterpark där du och hela familjen kan ha ett heldagsäventyr i ett av de större äventyrsbaden i Sverige. Här hittar du utomhuspooler, virvelvindar och massor av kul vattenlek.

Yoump Trampolinpark är ett måste för er som gillar äventyr och att se världen en bit högre ovanifrån. Här hittar ni ett stort utbud av studsmattor och trampoliner och för att lära sig studsa bättre kan man även gå en kurs i det grundläggande.

Västerås flygmuseum är ett flygmuseum med möjligheter att få provsitta både en Viggen och en Draken. Missa heller inte flygsimulatorn där du verkligen kan prova på hur det är att flyga ett riktigt flygplan.

Slott, poesi och parker

Tidö slott är ett av Sveriges mest bevarade slott från stormaktstiden och det var Axel Oxenstierna som lät uppföra det med början 1625. Här hittar man även ett leksaksmuseum och ett trevligt Värdshus.

Västerås stadspark anlades 1890 och var från början ett försök av en av stadens tobaksfabrikörer att snygga upp sin utsikt från huset. Idag kan man njuta av den uppsnyggningen i form av Västerås Stadspark där du bland annat hittar vacker växtlighet samt möjligheter att äta. Parken är särskilt värd att besöka sommartid.

En förening av lek och poesi är Poesiparken som invigdes 2016, där kan man leka utifrån Tomas Tranströmers fantastiska diktskatt då parken är skapad och inspirerad utifrån dikter.

Boende i Västerås

Steam hotell och Äventyrsbadet Kokpunkten.

Top